Eu-alueelta tehtyjen ostojen kirjaaminen Maatalouskirjanpidossa


Kun kyseessä EU-maasta tehty osto, niin ostosta ei suoriteta myyjälle alvia. Laskussa tulee olla näkyvillä sekä myyjän että ostajan alv-tunnisteet sekä laskulauseke, josta ilmenee, että kyseessä on Eu-maiden välisestä kaupasta. Lasku ei sisällä arvonlisäveroa.

Eu-osto (tavara tai palvelu) kuuluu ns. käännetyn arvonlisäverotuksen piiriin, eli ostaja ilmoittaa suoritettavan veron (myyjän puolsta) ja vähennettävän veron. Kun käytetään EU-ostotilejä ohjelma tekee käyttäjän puolesta kirjaukset arvonlisäveron osalta tisesti vastakirjauksen jossa alv vähennetään. Nämä alv-kirjaukset siirtyvät myös alv-ilmoitukselle.

Kuvassa esimerkki Eu-maasta ostetun maatalouskoneen hankintamenon kirjaaminen. Laskun summa 13000,00 €. Lasku ei sisällä arvonlisäveroa.

Syötä oston summa tilin Meno(Debet)- kenttään. Ohjelma tekee alv-kirjaukset automaattisesti alv-tileille, kun etenet Meno(Debet)-kentästä eteenpäin.

 

Maataloustilikartassa olemassa olevat tavaran tai palvelun ostotilit EU-maista.

 

Huom. Mikäli tavara tai palvelu on ostettu Eu-maassa alvillisena eli kyseessä ei ole veroton EU-osto, kirjataan koko summa, alveineen kaikkineen, verottomalle tilille.