Sähköinen ilmoittaminen


Sähköisen ilmoittamisen kaksi tapaa

Ohjelmasta voi lähettää tulovero- ja arvonlisäveroilmoituksia Verohallintoon kahdella tavalla.

Tulorekisterivarmenteen avulla ilmoitukset lähetetään suoraan ohjelmasta Verohallinnon rajapintaan. Tämä tapa on nopea ja mutkaton, sillä lähetettäviä aineistoja ei tarvitse erikseen tallentaa eikä erillisiä ulkoisiin palveluihin kirjautumisia tarvita.

Ohje varmenteella lähettämiseen: Tuloveroilmoitusten lähettäminen varmenteella

Arvonlisäveroilmoitusten varmenteella lähettämisestä on myös ohje: Alv-ilmoitusten lähettäminen varmenteella

Ilmoitukset voi lähettää myös ilman varmennetta. Tällöin ohjelmassa muodostetaan ilmoitustiedosto, joka tallennetaan omalle koneelle ja lähetetään Ilmoitin.fi-palvelussa Verohallintoon.

Ilmoitin.fi-palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla, Suomi.fi-tunnisteella tai Suomi.fi-valtuuksilla. Katso-tunnisteet/-valtuudet ovat voimassa 30.4.2021 saakka.

 

Tuloveroilmoituksen lähettäminen ilmoitustiedostona

Tarkista ensin aineiston tallennuspolku Perustiedot-Ohjaustiedot-Yleiset asetukset-välilehdellä. On suositeltavaa luoda oma kansionsa ilmoitustiedostojen tallennusta varten.

 

Muodosta ilmoitustiedostot

(1) Kun tuloveroilmoitukset ovat valmiit lähetettäväksi, avaa tilinpäätös-ikkunassa olevasta Aineisto-painikkeesta Sähköinen ilmoittaminen.

Toiminto löytyy myös Tilinpäätökset-valikosta kohdasta Sähköisten veroilmoitusten muodostus.

(2) Valitse lähetettävät aineistot Sähköinen ilmoittaminen -ikkunassa.

(3) Klikkaa Tallenna tiedostoon -painiketta. Ohjelma muodostaa ilmoitustiedostot ja  tarkistaa valittujen aineistojen muodollisen oikeellisuuden. Jos virheitä havaitaan, ohjelma antaa niistä  ilmoituksen.

Korjaa virheet tilinpäätökseen ja muodosta tiedostot uudelleen Tallenna tiedostoon -toiminnolla. Huom! Ohjelma tallentaa ilmoitustiedostot myös virheellisistä aineistoista. Voit käydä poistamassa ne tallennuskansiosta.

Pääverolomakkeista tallentuu yksi tekstitiedosto (.txt) ja Muut aineistot-kohdassa valituista jokaisesta omansa.
Tiedoston nimi muodostuu seuraavasti: Y-tunnus_aikaleima_verovuosi_lomakkeen tunnus.

Ohjelma muodostaa tekstitiedostojen lisäksi pdf-lomakkeet ja tallentaa ne yrityksen Dokumentit-kansioon.

 

Lähetä ilmoitustiedostot ilmoitin.fi-palvelussa

(4) Siirry tiedostojen lähettämiseen Avaa ilmoitin.fi -painikkeella. Siitä avautuu sekä Ilmoitin.fi-sivu että se tallennuskansio, johon ilmoitustiedostot tallentuivat.

Kun olet kirjautunut palveluun, valitse siellä Aineiston lähetys ja sen jälkeen Valitse tiedosto. Avautuvassa ikkunassa kohdistin on alalaidan Tiedostonimi-kentässä. Voit liittää ensimmäisen lähetettävän tiedoston tähän kenttään Ctrl+V -näppäinyhdistelmällä (Ctrl-näppäin pohjaan ja saman aikaisesti V-kirjain). Jatka Avaa-painikkeella. Tarkasta ja lähetä tiedosto Ilmoitin.fi-palvelussa.

(5) Lähetä myös muut tiedostot valitsemalla ne Valitse tiedosto -painikkeen kautta.