Sähköinen ilmoittaminen

Sähköisen ilmoittamisen kaksi tapaa

Ohjelmasta voi lähettää tulovero- ja arvonlisäveroilmoituksia Verohallintoon kahdella tavalla.

Tulorekisterivarmenteen avulla ilmoitukset lähetetään suoraan ohjelmasta Verohallinnon rajapintaan. Tämä tapa on nopea ja mutkaton, sillä lähetettäviä aineistoja ei tarvitse erikseen tallentaa eikä erillisiä ulkoisiin palveluihin kirjautumisia tarvita.

Ohje varmenteella lähettämiseen: Tuloveroilmoitusten lähettäminen varmenteella

Arvonlisäveroilmoitusten varmenteella lähettämisestä on myös ohje: Alv-ilmoitusten lähettäminen varmenteella

Ilmoitukset voi lähettää myös ilman varmennetta. Tällöin ohjelmassa muodostetaan ilmoitustiedosto, joka tallennetaan omalle koneelle ja lähetetään Ilmoitin.fi-palvelussa Verohallintoon.

Ilmoitin.fi-palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla, Suomi.fi-tunnisteella tai Suomi.fi-valtuuksilla. Katso-tunnisteet/-valtuudet ovat voimassa 30.4.2021 saakka.

Tuloveroilmoituksen lähettäminen ilmoitustiedostona

Tarkista ensin aineiston tallennuspolku Perustiedot-Ohjaustiedot-Yleiset asetukset-välilehdellä. On suositeltavaa luoda oma kansionsa ilmoitustiedostojen tallennusta varten.

Muodosta ilmoitustiedostot

(1) Kun tuloveroilmoitukset ovat valmiit lähetettäväksi, avaa tilinpäätös-ikkunassa olevasta Aineisto-painikkeesta Sähköinen ilmoittaminen.

Toiminto löytyy myös Tilinpäätökset-valikosta kohdasta Sähköisten veroilmoitusten muodostus.

(2) Valitse lähetettävät aineistot Sähköinen ilmoittaminen -ikkunassa.

(3) Klikkaa Tallenna tiedostoon -painiketta. Ohjelma muodostaa ilmoitustiedostot ja  tarkistaa valittujen aineistojen muodollisen oikeellisuuden. Jos virheitä havaitaan, ohjelma antaa niistä  ilmoituksen.

Korjaa virheet tilinpäätökseen ja muodosta tiedostot uudelleen Tallenna tiedostoon -toiminnolla. Huom! Ohjelma tallentaa ilmoitustiedostot myös virheellisistä aineistoista. Voit käydä poistamassa ne tallennuskansiosta.

Pääverolomakkeista tallentuu yksi tekstitiedosto (.txt) ja Muut aineistot-kohdassa valituista jokaisesta omansa.
Tiedoston nimi muodostuu seuraavasti: Y-tunnus_aikaleima_verovuosi_lomakkeen tunnus.

Ohjelma muodostaa tekstitiedostojen lisäksi pdf-lomakkeet ja tallentaa ne yrityksen Dokumentit-kansioon.

Lähetä ilmoitustiedostot ilmoitin.fi-palvelussa

(4) Siirry tiedostojen lähettämiseen Avaa ilmoitin.fi -painikkeella. Siitä avautuu sekä Ilmoitin.fi-sivu että se tallennuskansio, johon ilmoitustiedostot tallentuivat.

Kun olet kirjautunut palveluun, valitse siellä Aineiston lähetys ja sen jälkeen Valitse tiedosto. Avautuvassa ikkunassa kohdistin on alalaidan Tiedostonimi-kentässä. Voit liittää ensimmäisen lähetettävän tiedoston tähän kenttään Ctrl+V -näppäinyhdistelmällä (Ctrl-näppäin pohjaan ja saman aikaisesti V-kirjain). Jatka Avaa-painikkeella. Tarkasta ja lähetä tiedosto Ilmoitin.fi-palvelussa.

(5) Lähetä myös muut tiedostot valitsemalla ne Valitse tiedosto -painikkeen kautta.

SUOSITELTAVA TOIMINTAMALLI ENSIKERTALAISELLE:

Tässä yksinkertaisessa mallissa lähetetään yksi tiedosto kerrallaan Ilmoitin-palvelun kautta verottajalle.

1. Avaa selaimeesi valmiiksi Ilmoitin.fi sivusto ja kirjaudu sinne käytössäsi olevilla tunnuksilla (verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne, Suomi.fi-tunniste, Katso-tunniste).
  2. Jatka samanaikaisesti Taloushallinto -ohjelman käyttöä. Selainta ja ohjelmaa voi käyttää yhtäaikaisesti, nostat vain kulloisenkin ohjelman tehtäväpalkista aktiiviseksi aina kun sitä tarvitset.
  3. Hakeudu Taloushallinto-ohjelmassa maatalouden tilinpäätökseen, jossa näkyvät välilehtinä tulot, menot, korjauserät jne. Paina tässä näkymässä työkalupalkin Aineisto-painiketta.
  4. Avautuvassa ikkunassa vastaat Kyllä. Seuraavaksi avautuvassa ikkunassa laita väkänen vain kohtaan Maatalouden veroilmoitus (2). Paina Tallenna tiedostoon.
  5. Jos aineisto on muodollisesti oikein, jatka painamalla Avaa ilmoitin.fi.  Nyt ilmoitustiedosto on tallentunut myös leikepöydällesi. Näet sen samalla avautuneessa ikkunassa siinä kansiossa, johon se ohjaustietojen mukaan sinulla tallentuu.
  6. Ota nyt selain käyttöösi eli napsauta alalaidan tehtäväpalkista selaimesi (Crome tai Mozilla tai IE ) kuvaketta, jolloin Ilmoitin.fi-sivu tulee sinulle päällimmäiseksi. Valitse Aineiston lähetys -toiminto ja sen jälkeen Valitse tiedosto -toiminto. Avautuvassa näkymässä kursori on valmiiksi Tiedoston nimi -kentässä. Pidä vasemmalla kädellä CTRL-painike pohjassa ja napsauta samaan aikaan V-painiketta (tämä = Liitä -komento) jolloin leikepöydälläsi valmiina ollut Maatalouden 2-lomakkeen sähköinen tiedosto kopioituu Ilmoittimen tiedostokenttään. Paina Avaa. Tiedosto siirtyy Ilmoittimen tarkastusvaiheeseen. Anna komento Tarkasta.
  7. Kun tarkastuksen tulos on OK niin sinulla on mahdollisuus painaa painiketta Lähetä. Nyt veroilmoituksesi on lähtenyt verottajalle.
  8. Toimi vastaavalla tavalla myös Metsätalouden 2C-lomakkeen osalta. Eli hakeudut metsätalouden tilinpäätökseen, painat Aineisto-kuvaketta ja etenet samoin kuin edellä.
  9. Tee samoin myös Energiaveron palautushakemuksen ja Arvonlisäveroilmoituksen osalta.