Vertailutiedot ja budjetointi


Vertailutiedot ja budjetointi on toiminto, jolla voit antaa puuttuvat tai korjata virheelliset edellisen tilikauden toteutuneet tiedot sekä lisätä talousarviotiedot kuluvalle tilikaudelle.

Syötetyt vertailu- ja budjettitiedot tulostuvat Tuloslaskelma- ja Tase-raporteille Tulostusehdoissa annetun Vertailukohde-valinnan mukaan.

 

Vertailutietojen syöttö

Vertailutiedot tallennetaan käsin, kun yrityksen kirjanpito aletaan tehdä Maatalousneuvoksessa/Balanssissa ja yrityksellä on edelliseltä tilikaudelta tuloslaskelma ja päättävä tase.

Vertailutietoja on tarpeen muokata, jos päätetylle tilikaudelle tehdään muutoksia, jotka vaikuttavat tuloslaskelman ja/tai taseen tilien loppusaldoihin. Tilikauden vaihtamisen jälkeen päätetyn kauden muutokset eivät enää päivity seuraavalle kaudelle.

Huom! Päättävän taseen saldot syötetään lisäksi kuluvan kauden Avaava tase -ikkunaan. Avaava tase löytyy Perustiedot-valikosta. Ohje avaussaldojen syöttämiseen: Avaava tase

Vertailutiedot syötetään tilikohtaisesti plus-merkistä avautuvaan syöttöikkunaan. Näytettävät ryhmät -kohdan valinnoilla voi suodattaa tililuetteloa.

 

Haku-kentän avulla voi hakea yksittäisen tilin joko tilinumeron tai -nimen avulla tai näiden yhdistelmällä. Kredit-saldoisten tilien saldot syötetään miinusmerkkisinä, debet-saldoiset ilman etumerkkiä.

 

Budjettitietojen syöttö

Budjettitiedot tallennetaan joko syöttämällä summat tilikohtaisesti budjetointikauden kaikille kuukausille tai käyttämällä %-painikkeesta löytyviä toimintoja.

Budjetti syötetään tilikohtaisesti plus-merkistä avautuvaan syöttöikkunaan. Kredit-saldoisten tilien saldot syötetään miinusmerkkisinä, debet-saldoiset ilman etumerkkiä.

 

Budjetin voi syöttää valitun tilin kaikille kausille kerralla %-kuvakkeen takana olevalla Jaa summa kaikille kausille -toiminnolla. Toiminto jakaa yhden kokonaissumman tasan valitun tilin kaikille kausille.

 

Budjetin voi muodostaa käyttäen tilien edellisen kauden toteutuneita saldoja. Toiminto löytyy %-kuvakkeen takaa. %-muutoksen voi tehdä joko yhdelle näkymässä valitulle tilille tai kaikille tileille.