Laskutuksen käyttöönotto

Kun otat laskutusohjelman käyttöön, on hyvä käydä läpi muutamia asetuksia, että laskujen tekeminen onnistuisi mahdollisimman sujuvasti.

Yrityksen perustiedot:

– Yritystiedot: Yritystiedot-ikkunassa annetut tiedot tulevat laskulomakkeelle/sähköiseen laskuaineistoon laskuttavan yrityksen tiedoiksi.

– Pankkitili: Lisää yrityksesi pankkitili, jotta se tulostuu laskulomakkeelle. Kts kohta Ohjaustiedot, miten asetat oletus pankkitilin laskulle.

Ohjaustiedot:

-Laskutus-välilehden asetukset vaikuttavat kirjanpitosiirtoon sekä suorituksen kirjaamiseen.

1. Kirjanpidon kirjaustapa: jos käytössäsi on myös kirjanpito, tämä asetus tehdään kirjanpidon ohjaustiedoissa. Itsenäisen laskutusohjelman kirjaustavan voi valita laskutusohjelman ohjaustiedoissa.

2. Määrittele kirjanpidon tilinumerot pyöristys-/alennustili, myyntisaamistili, käteismaksutili, pankkikorttimaksutili, luottokorttimaksutili ja myyntisaamisten selvittelytili-kohtiin. Saat tilikartan auki ”kolmen pisteen painikkeista”.

3. Pyöristysraja: Voit tässä kohdassa antaa summan, jonka puitteissa suorituksen voi kirjata jos suoritus ei ole täsmälleen laskun summan suuruinen. Laskun summan ja suorituksen erotus kirjataan Pyöristys-/alennustilille.

4. Laskun viitteet: Valitse kohta ”Viitelaskutus käytössä” kun haluat että ohjelma laskee laskulle laskuviitteen.

-Yleiset-välilehti:
Välilehdellä määritellään yleisesti laskutuksen asetuksia, esim desimaalien määrää määräkentässä sekä tuotteen yksikköhinnassa, oletusmaksuehtoa ja laskun tulostusasetuksia, esim halutaanko tulostaa viivakoodi paperilaskulle.

-Laskun tulostaminen

Välilehdellä määritellään oletusarvot laskun tulostamiselle, kuten käytettävä lomakemalli paperilaskulla, laskulle (ja viivakoodille) tulostuva pankkitili, viivästyskorko ja se, tulostuuko laskuriveille millaisia tietoja. Voit myös määrittää laskulla käytettävän logon.

-Lopputekstit- välilehti:
Täällä voit määritellä laskulle lopputekstin. Merkitse valinta ”Käytetään lopputekstiä laskulomakkeen tulostuksessa” ja kirjoita kenttään haluamasi lopputeksti. Lopputeksti tulostuu automaattisesti laskulomakkeelle. Vastaavasti lähetteelle on mahdollista määritellä oma lopputeksti (LaskutusPlus).

-Maksumuistutukset (LaskutusPlus)

1. Voit määritellä maksumuistutuksen tulostuksen karenssiajat.

2. Välilehdellä määritellään myös maksumuistutukselle tulostuvat lopputekstit.

-Verkkolaskutus-välilehti (LaskutusPlus):

1. Mikäli lähetät verkkolaskuaineistoja esim. pankkiin, pitää sinun antaa yrityksesi verkkolaskuosoite ja valita verkkolaskuvälittäjä sekä määritellä kansio, mihin tallennat verkkolaskuaineistot.

2. Jos lähetät kuluttaja E-laskuja välitettäväksi, pitää sinun määritellä, lähetätkö niitä E-laskun tunnuksella vai nimellä. Kuluttaja E-laskun laskuaiheet määritellään Perustiedot – Laskuehdot – E-lasku aiheet.

Yhteysasetukset:
Jos käytössäsi on sanomanvälityspalvelu Apix, lisää yhteysasetuksiin Apixin laskumapin kirjautumisessa luomasi tunnus ja salasana. Lisää sanomanvälityspalvelun käyttöönotosta löydät täältä.

Asiakkaat:
Asiakasrekisteriä ei ole pakko tehdä etukäteen. Voit lisätä asiakkaita rekisteriin aina tarvittaessa. Asiakasrekisterin ohjeet löytyvät täältä.

Tuotteet
Tuotteita voi myös lisätä myös laskun kirjauksen kautta, joten valmiina ei tarvitse olla täydellistä tuoterekisteriä. Tuotteen lisäämisen ohje löytyy täältä.

Voit tuoda esim. Excel-taulukosta asiakasrekisterin tai tuoterekisterin Tietojen tuonti-toiminnolla. Pyydä ohjeet taulukon muodostamiseen Suonentiedon neuvonnalta. Tietojen tuonti on Laskutus Plus ominaisuus.