Hyvityslaskun kohdistaminen veloituslaskulle kassaperusteisella kirjaustavalla


Tätä ohjetta voi hyödyntää yritys tai toiminimi, jolla on valittuna kirjaustavaksi kassaperusteinen yhdenkertainen tai kahdenkertainen.

Kirjaustavan voit tarkistaa Perustiedot > Ohjaustiedot.

 

Hyvityslaskun kohdistamisen vaiheet:

  1. Hyvityslaskun tiliöinti
  2. Suoritustiedon kirjaaminen hyvityslaskulle
  3. Hyvityksen kohdistaminen veloituslaskulle

 

1  Hyvityslaskun tiliöinti

Hyvityslasku tiliöidään menotileille Tulo-kenttään.

 

2  Suoritustiedon kirjaaminen hyvityslaskulle

Mikäli ostoreskontrassa on hyvityslaskun saapuessa veloituslasku, jolle hyvitys kohdistetaan, käytetään hyvityslaskun suorituksen kirjaamisessa samaa päivämäärää kuin, mikä on veloituslaskulla, jolle hyvitys kohdistetaan, laskun veloituspäivämäärä.

Muista Veloituspankkitili-kohtaan valita Ei kohdistusta, koska raha pankkitilille ei liiku.

 

Kuva. Hyvityslasku on saapunut yritykseen veloituslaskua, johon hyvitys kohdistetaan, myöhemmin. Hyvityslaskun suorituspäiväksi Suoritukselle merkitään mieluiten veloituslaskun maksupäivämäärä. Suorituspäivämääränä voi käyttää myös hyvityslaskun laskupäivämäärää.

 

3  Hyvityssumman kohdistaminen veloituslaskulle

Kassaperusteisella ( sekä yhden- että kahdenkertaisella ) kirjaustavalla hyvityslasku huomioidaan veloituslaskun tiliöinnissä Rivit-välilehdellä siten, että tiliöi käyttäen tiliä Maksuliikennetiliä.

 

Kuva. Alkuperäinen laskun summa 1000,00 eur. Kun hyvityslasku on kohdistettu Laskun summaksi ja Avoimeksi summaksi jää alkuperäisen laskun summan ja hyvityslaskun summan välinen erotus, esimerkissä erotus on 800,00 eur.

 

Laskun avoin summa ohjautuu Maksuaineiston luonnissa veloitettavaksi pankkitililtä.