Maksuaineiston muodostaminen ja lähettäminen pankkiin


Lähetys suoraan ohjelmasta WS-yhteydellä tai aineistotiedoston muodostus verkkopankkiin siirtoa varten

Ostoreskontra Plus-ohjelmaan voi lisäominaisuutena hankkia WS-yhteys ominaisuuden. Voit silloin lähettää maksut suoraan ohjelmasta pankkiin. Katso tästä ohjeesta alempana, miten lähetät maksuaineiston suoralla yhteydellä.

Pankki muodostaa maksuaineiston maksutoimeksiannoista palautteet. Voit noutaa palautteet suoraan ohjelmaan ja tarkastaa, että kaikki veloitukset tapahtuivat oikein.

Mikäli käytössäsi ei ole WS-yhteyttä ja käytät verkkopankin aineistosiirtoa, voit muodostaa siirtoa varten erillisen maksuaineistotiedoston.

Katso, kuinka maksujen lähetys tapahtuu suoraan ohjelmasta WS-yhteydellä.


Maksuaineiston muodostaminen ostolaskuista

 1. Valitse halutut ostolaskut maksatukseen.
  Valitse ensin Ostoreskontran päänäkymässä ostolaskut, jotka haluat maksaa. Tee valinnat napsauttamalla vasemman reunan valintamerkkiä haluamiesi laskujen kohdalla. Ennen valintaa voit suodattaa näkymää työkalulla Haku-kentän vieressä olevalla valintakentällä Maksamattomat, jolloin päänäkymässä on vain avoinna olevat laskut.
 2. Käynnistä toiminto Maksuaineiston luonti  Pankki-painikkeen alta.
 3. Kun pankkitiliin on liitetty varmenne, ohjelma oletusarvoisesti käyttää WS-kanavaa. WS-kanava-painike on tällöin aktiivinen.
  Jos pankkitilille ei ole määritelty varmennetta, WS-kanava-painike on harmaa. Maksuaineisto tallennetaan tällöin Tiedostoon-painikkeella haluttuun tallennuspolkuun (kansioon) välitettäväksi pankkiin.
 4. Valittujen laskujen avoin saldo ja maksettava summa yhteensä näkyvät ikkunan alareunassa.
 5. Maksetaan-sarakkeessa voi muuttaa maksettavaa summaa.

Lopuksi lähetä maksuaineisto WS-kanava-painikkeella tai muodosta välitettävä tiedosto, jos käytössäsi ei ole pankkivarmennetta.

Muita valintoja Maksuaineiston muodostaminen -ikkunassa

A. Veloituspankkitili: Voit vaihtaa pankkitilin, jolta laskut halutaan maksaa. Valitse Käytä yhteistä veloituspankkitiliä -kohta ja alasvetovalikosta haluamasi pankkitili. Luettelossa näytetään kaikki tilit, jotka on lisätty yrityksen Pankkitilit-rekisteriin. Voit valita pankkitilin myös yksittäiselle laskuriville klikkaamalla Veloituspankkitili-sarakkeessa kyseisen maksun pankkitilin kohdalla.

B. Veloituspäivä: Voit vaihtaa kaikille maksuille saman veloituspäivän valitsemalla Käytä yhteistä veloituspäivää -kohdan ja antamalla päiväyskenttään haluamasi maksupäivän. Voit vaihtaa veloituspäivän myös yksittäiselle laskuriville klikkaamalla Veloituspäivä-sarakkeessa kyseisen maksun päivämäärän kohdalla.


Maksuaineiston lähetys WS-kanavaan

WS-kanava-painikkeen klikkaamisen jälkeen ohjelma kysyy pankkivarmenteen käyttösalasanan, mikäli edellisestä salasanan antamisesta on kulunut yli 24 h. Onnistuneen käyttösalasanan antamisen jälkeen aineisto lähtee pankkiin.

 


Maksuerittely-raportti

Maksuerittely-raportti tulostuu onnistuneen maksujen lähetyksen jälkeen.

 • Sanomatunniste yksilöi lähetetyn sepa-aineiston.
 • Erätunniste yksilöi sanoman erässä olevan erän. Samassa sanomassa voi olla useita eriä.
 • Maksuerä tarkoittaa samalta tililtä samana päivänä veloitettavia maksuja.
 • Tapahtuman tunniste yksilöi yksittäisen maksun. Samassa erässä voi olla useita maksuja.

 


Maksuaineiston peruminen

Huom! Maksuaineiston peruminen ohjelmasta käsin ei ole mahdollista. Mikäli maksuaineisto halutaan peruuttaa, se tehdään ottamalla yhteyttä pankkiin.

Maksuaineiston tai yksittäisen maksun perumiseen tarvitset Maksuerittelyssä esiintyviä tunnistetietoja: Sanomatunniste, Erätunniste ja Tapahtuman tunniste. Tietyn maksuerän Maksuerittelyn voit tulostaa jälkikäteen Tulosteet-valikosta.


Seuraa laskun maksatuksen etenemistä SEPA-maksupalautteiden avulla

Maksuaineiston onnistunut lähetys ei takaa, että lasku veloitetaan onnistuneesti tililtä. SEPA-maksupalautteiden avulla pystyt seuraamaan maksun etenemisestä veloitukseen asti. Mikäli maksuaineiston tarkastuksissa tai eräpäivänä veloituksessa esiintyy ongelmia, saat tiedon ostoreskontraan ja kyseiselle laskulle SEPA-maksupalautteiden avulla. Kun teet WS-valtakirjaa pankkiin, varmista pankin maksuliikenneasiantuntijalta, että SEPA-maksupalautteet kuuluvat sopimukseesi. Jotkin pankit muodostavat SEPA-maksupalautteen myös hyväksytysti veloitukseen menneestä maksusta. Suosittelemme myös tämän palautteen valitsemista sopimukseen.

Palautteiden käsittelyn vaiheet:

1. Nouda pankkiaineistot Pankki-painikkeen takaa tai yritysvalikon Toiminnot-valikosta.

2. Lue palauteaineistot ostoreskontran Pankki-painikkeen takaa toiminnolla Maksuaineistopalautteen luku.

3. Mikäli laskun maksatus epäonnistui, korjaa tarvittaessa ostolaskun tietoja ja muodosta uusi maksuaineisto ja lähetä pankkiin.

 

Kun WS-sopimus sisältää SEPA-palautteet, palauteaineistot saat ohjelmaan käsiteltäviksi Pankki > Nouda pankkiaineistot. Kun nouto tuo ohjelmaan pankin muodostamia palauteaineistoja, näet tiedon päänäkymässä puhekuplatekstinä. Valitse tämän jälkeen Pankki > Maksuaineistopalautteen luku. Avautuvasta ikkunasta valitse OK. Ohjelma kohdistaa palautetiedot laskukohtaisesti. Palautetieto näkyy ostolaskun logissa (vasemman alakulman ”ukonpääkuvake”).

Mikäli palautetieto on hylkäävä, ostolaskun Laskun vaihe muuttuu Valmis-tilasta Hyväksytty-tilaan. Laskun voi sen jälkeen valita maksuaineistoon uudelleen.

 


SEPA – mitä se tarkoittaa?

SEPA on lyhenne sanoista Single Euro Payments Area, joka tarkoittaa yhtenäistä euromaksualuetta. Alue helpottaa valtioiden rajat ylittävien maksujen tekemistä, sillä tilisiirto voidaan maksaa samalla tavalla kotimaahan ja ulkomaille. Kaikki Sepa-maksut ovat euromääräisiä maksuja. Ohjelman tuottamat maksuaineistot niin ostoreskontrassa kuin palkanlaskennassakin ovat Sepa-aineistoja.

Sepa-aineistoja voi lähettää Sepa-alueeseen kuuluviin maihin, joita ovat EU-maat, ETA-maat sekä Andorra, Iso-Britannia, San Marino, Sveitsi ja Vatikaani.

Jos saajan pankin maa on Sepa-alueen ulkopuolella tai maksun valuutta on muu kuin euro, on kyseessä ulkomaanmaksu. Ohjelma ei tuota maksuaineistoja Sepa-alueen ulkopuolelle. Ota yhteyttä pankkiisi ulkomaanmaksujen hoitamisesta.