Pankin Web Services yhteyden varmenteiden ja aineistojen sopiminen

Kun WS-yhteys on sovittu SaaS-palvelun tai ohjelman lisätoiminnoksi, on aika sopia pankin kanssa yhteyden käyttämiseen liittyvät asiat.

Tässä ohjeessa kerrotaan mitä tulee pankin kanssa sopia erilaisissa käyttötilanteissa. Pankeilla on useita palveluita ja vaihtoehtoja erilaille toimintatavoille ja aineistomuodoille. Tästä syystä on tärkeätä, tehdä oikeat valinnat sopimisvaiheessa. Esimerkkeinä on käytetty Osuuspankin Web Services sopimusta ja Valtuutuslomaketta. Ohjetekstissä on Nordean osalta kerrottu vastaavien tietojen erot.

WS-yhteyden kaksi erilaista käyttötilannetta

• Tilinomistaja käyttää WS-yhteyttä itse
    • Tilinomistaja sopii pankin kanssa Web Services -sopimuksen ja sopii lähetettävät ja noudettavat aineistot valtuutuslomakkeella.
  • Tilitoimisto hoitaa asiakkaan maksuliikenteen ja tiliraportoinnin
    • Aineistonhoitajalla(tilitoimisto) pitää olla asiakkaan pankkiryhmässä voimassa oleva WS-yhteys
    • Tilinomistaja antaa aineistonhoitajalle valtakirjan pankkiyhteysvaltuutuksesta, jossa sovitaan pankkitili ja välitettävät aineistot
    • Aineistonhoitaja tai tilinomistaja toimittaa valtakirjan tilinomistajan pankkiin
    • Aineistonhoitajan yhteen varmenteeseen voidaan liittää useiden asiakkaiden pankkitilejä kyseisessä pankkiryhmässä

Pankki muodostaa varmenteen WS-yhteyttä varten. Sopimuksella on varmenteeseen liittyvät tunnukset varmenteen noutamista varten.

Esimerkki WS-sopimuksesta

Osuuspankin sopimuksesta löytyy varmenteen käyttäjätunnus ja siirtoavaimen ensimmäinen osa sekä siirtoavaimen toiselle osalle tekstiviestin vastaanottava puhelinnumero. Nordean sopimuksella on käyttäjätunnuksen lisäksi aineistoryhmän tunnus ja siirtoavaimen sijasta aktivointikoodi tulee tekstiviestinä.

Esimerkki Osuuspankin valtakirjasta ja sillä sovittavista aineistoista

Jos tilinomistajan aineistonhoitaja(tilitoimisto) hoitaa yrityksen maksuliikenteen ja tiliraportoinnin, tulee täyttää myös aineistonhoitajan tiedot ja aineistonhoitajan WS-yhteyden käyttäjätunnus.

Aineistomuodot

Aineistomuodot on tärkeä sopia oikein.

Yhteyden toiminnan kannalta tärkeää (ks. kuva):

1. Jos halutaan noutaa konekielinen tiliote kirjanpitoon (valinnainen), muoto pitää olla camt (Nordealla vastaavasti XML). Myös saapuvien viitemaksujen palautteet tulee olla camt (XML).
  2. Nippuveloitus käytössä tarkoittaa, että veloituserä veloitetaan yhtenä eränä ja katteen puuttuessa koko erä hylätään
  3. Veloitettujen maksujen erittely tiliotteella kannattaa valita, jotta tiliotteella näkyy jokainen maksu nippuveloituksen alla
  4. Maksatuksen palaute onnistuneista maksuista on edellytys, että veloitus vahvistetaan ostoreskontran laskulle tai palkanlaskennan palkalle. Nordean valtuutuslomakkeessa valinta on Maksujen palautteet – Kaikki.