Kun WS-yhteys on sovittu SaaS-palvelun tai ohjelman lisätoiminnoksi, on aika sopia pankin kanssa yhteyden käyttämiseen liittyvät asiat.
Pääsääntöisesti Web Services sopimus tehdään pankkitilin omistajan yritykselle (Yrityskohtainen varmenne) ja vain poikkeustapauksissa käytetään tilitoimiston varmennetta (Aineistonhoitaja).
Tällä hetkellä taloushallinnon järjestelmässä voi hoitaa seuraavien pankkien ja pankkiryhmien maksuliikenneasioita:
- OP-ryhmä (Osuuspankit)
- Nordea
- POP Pankki-ryhmä
- OmaSP (Oma Säästöpankki)
- Säästöpankkiryhmä
- Aktia Pankki
- Handelsbanken
Sopimuksen tekemisen yhteydessä tai jälkeen saat pankilta Käyttäjätunnuksen ja siirtoavaimen (kahdessa osassa), joiden avulla varmenne ladataan ohjelmassa käytettäväksi. Tässä ohjeessa kerrotaan mitä tulee pankin kanssa sopia erilaisissa käyttötilanteissa. Pankeilla on useita palveluita ja vaihtoehtoja erilaille toimintatavoille ja aineistomuodoille. Tästä syystä on tärkeätä, tehdä oikeat valinnat sopimisvaiheessa. Esimerkkeinä on käytetty Osuuspankin Web Services sopimusta ja Valtuutuslomaketta. Ohjetekstissä on Nordean osalta kerrottu vastaavien tietojen erot. Artikkelin alaosassa on ladattavat ohjeet Nordealle, POP ja Säästöpankeille. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä tai pyytää pankkivirkailijan ottamaan yhteyttä Suonentiedon tukeen 017 264 2660.
WS-yhteyden kaksi erilaista käyttötilannetta
- Tilinomistaja käyttää WS-yhteyttä itse
- Tilinomistaja sopii pankin kanssa Web Services -sopimuksen ja sopii lähetettävät ja noudettavat aineistot valtuutuslomakkeella. WS-yhteyden varmenne on tässä tapauksessa Yrityskohtainen varmenne
- Tilitoimisto hoitaa asiakkaan maksuliikenteen ja tiliraportoinnin
- Aineistonhoitajalla(tilitoimisto) pitää olla asiakkaan pankkiryhmässä voimassa oleva WS-yhteys. Varmenne on tällöin Aineistonhoitajan varmenne.
- Tilinomistaja antaa aineistonhoitajalle valtakirjan pankkiyhteysvaltuutuksesta, jossa sovitaan pankkitili ja välitettävät aineistot
- Aineistonhoitaja tai tilinomistaja toimittaa valtakirjan tilinomistajan pankkiin
- Aineistonhoitajan yhteen varmenteeseen voidaan liittää useiden asiakkaiden pankkitilejä kyseisessä pankkiryhmässä
Pankki muodostaa varmenteen WS-yhteyttä varten. Sopimuksella on varmenteeseen liittyvät tunnukset varmenteen noutamista varten.
Esimerkki WS-sopimuksesta
Osuuspankin sopimuksesta löytyy varmenteen käyttäjätunnus ja siirtoavaimen ensimmäinen osa sekä siirtoavaimen toiselle osalle tekstiviestin vastaanottava puhelinnumero. Nordean sopimuksella on käyttäjätunnuksen lisäksi aineistoryhmän tunnus ja siirtoavaimen sijasta aktivointikoodi tulee tekstiviestinä.
Esimerkki Osuuspankin valtakirjasta ja sillä sovittavista aineistoista
Kun vastaat itse yrityksesi maksuliikenteen suorittamisesta, sovi WS-sopimus ja siihen liittyvä varmenne omalle yrityksellesi. Tällöin ei käytetä/täytetä Aineistonhoitajan tietoja.
Mutta jos tilinomistajan aineistonhoitaja(tilitoimisto) hoitaa yrityksen maksuliikenteen ja tiliraportoinnin, tulee täyttää myös aineistonhoitajan tiedot ja aineistonhoitajan WS-yhteyden käyttäjätunnus.
Aineistomuodot
Aineistomuodot on tärkeä sopia oikein.
Yhteyden toiminnan kannalta tärkeää (ks. kuva):
- Jos halutaan noutaa konekielinen tiliote kirjanpitoon (valinnainen), muoto pitää olla camt (Nordealla vastaavasti XML). Myös saapuvien viitemaksujen palautteet tulee olla camt (XML).
- Nippuveloitus käytössä tarkoittaa, että veloituserä veloitetaan yhtenä eränä ja katteen puuttuessa koko erä hylätään
- Veloitettujen maksujen erittely tiliotteella kannattaa valita, jotta tiliotteella näkyy jokainen maksu nippuveloituksen alla
- Maksatuksen palaute onnistuneista maksuista on edellytys, että veloitus vahvistetaan ostoreskontran laskulle tai palkanlaskennan palkalle. Nordean valtuutuslomakkeessa valinta on Maksujen palautteet – Kaikki.
Voit ladata tästä pankkikohtaiset ohjeet
Nordeaan: PankinWS_Nordea PDF
Osuuspankkiin: PankinWS_OPpankki PDF
Säästöpankkiin tai POP-pankkiin: PankinWS_POP_ja_OmaSP PDF