Tulorekisterin varmenteet

1. Varmennehakemus

Tulorekisterin varmennehakemus tehdään Tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Jotta henkilö voi tehdä varmennehakemuksen yritykselle, hakemuksen tekevän henkilön tulee olla yrityksessä nimenkirjoitusoikeudellinen.

Varmennetta voivat hakea:

• Toiminnanharjoittaja, jolla on Y-tunnus.​
  • Kaupparekisteriin rekisteröity yritys, organisaatio, elinkeinonharjoittaja tai​
  • Yhdistys, jolla on YTJ:ssä y-tunnus ja Katso-pääkäyttäjätunnus.

Katso lisätietoja varmenteen hakemisesta
https://www.vero.fi/tulorekisteri/yritykset-ja-organisaatiot/suorituksen-maksajat/varmenne/

Katso Tulorekisterin video, kuinka varmennetta haetaan
https://www.youtube.com/watch?v=_C8_AWtNw5I&list=PLTSxsSRl7QAEUrbizofjEOZVWqHOGfsCI&index=4

Hakemuksessa erityisesti huomioitavia valintoja ja tietoja ovat:

• Kanavat
  • Rajapinnan käyttötarkoitus ja
  • Tekninen asiantuntija

Kanavat

Suonentiedon palkanlaskenta käyttää Viivästettyä WS-rajapintaa, mutta  varmennehakemuksessa voidaan valita useampi kanava. Hakemukseen voidaan haettavalle varmenteelle valita sekä reaaliaikaisen että viivästetyn WS-rajapinnan.

Rajapinnan käyttötarkoitus

Jos haettavalla varmenteella tullaan ilmoittamaan ainoastaan yrityksen omia tietoja tulorekisteriin, valitse Organisaationi ilmoittaa tulorekisteriin tietoja omasta puolesta.

Tilitoimisto tai yritys, joka ilmoittaa oman yrityksen palkkojen lisäksi asiakasyrityksien tietoja, hakee varmennetta, tällöin valitse molemmat vaihtoehdot.

Tekninen asiantuntija

2. Varmenteen nouto ohjelmaan

Ennenkuin varmenne voidaan noutaa ohjelmaan, tulee yrityksen tekniselle asiantuntijalle (joka määriteltiin varmennehakemuksessa) alla olevan kuvan mukainen turvasähköposti. Saat PIN-koodin tekstiviestinä, kun napsautat Avaa viesti -linkkiä.

Katso videolta, kuinka varmenne noudetaan ohjelmaan.

Turvasähköpostissa on siirtotunnus ja kertakäyttösalasana tiedot varmenteen noutamiseksi.

Varmenteen nouto

Ohjelman Yrityksen valinta -ikkunasta pääsee    Varmenteiden hallintaan   -valinnalla.

Jos käytät ohjelmaa työasemaversiossa tai lähiverkkoympäristössä, ensimmäistä varmennetta lisätessäsi ohjelma pyytää Vapsa-tunnistautumista. SaaS-palvelussa Vapsa-tunnistautumista ei ole.

Anna Asiakastunnukseksi Lisenssirekisteriotteessa kerrottu asiakastunnus. Salasanan olet määritellyt Vapsa-palvelussa.

Katso lisää Vapsa-palveluun rekisteröitymisestä tai unohtuneen salasanan muuttamisesta.

Lisää Tulorekisterinvarmennetta varten Varmenteet-ikkunassa uusi tieto Lisää-painikkeella.

Avautuvassa Nouda varmenne -ikkunassa valitse Varmenteen myöntäjä -kohtaan Tulorekisteri.

Täydennä Noutajan tiedot-kohtaan yrityksen, joka teki varmennehakemuksen, nimi ja Y-tunnus.

Viestissä olevat Siirtotunnus (1) ja Kertakäyttösalasana (2) syötä Varmenteen tiedot-kohtaan. Tiedot voit kopioida leikepöydälle ja liittää kenttiin.

Varmenteen kuvaus on hyvä kirjata ylös, jos on haettu useita varmenteita.

Määrittele Varmenteen salasana -kohdassa varmenteelle Käyttösalasana.  Käyttöalasanaa tarvitset kun varmennetta käytetään (= lähetetään ilmoituksia). Salasana ei ole näkyvillä varmenteen noudon jälkeen ohjelmassa.

Kun olet yllämainitut tiedot syöttänyt, paina Nouda..-painiketta. Työasema tai lähiverkkoympäristössä ohjelma pyytää Vapsa-tunnistautumisen.
Kun nouto on onnistunut, tulostuu Varmenteen tiedot -raportti esikatseluun. Raportti sisältää kaikki Tulorekisterinvarmennetta koskevat tiedot.
Tulosta tai talleta raportti ja säilytä se turvallisesti siten, ettei kukaan asiaton henkilö pääse näkemään sen tietoja.

Oletusvarmenne, jos käytät useita tulorekisterin varmenteita

Ohjelma asettaa ensimmäisen ohjelmaan lisätyn Tulorekisterivarmenteen oletusvarmenteeksi. Jos haet useampia varmenteita, voit määritellä ohjelmaan lisätyistä varmenteista oletusvarmenteeksi klikkaamalla hiiren oikealla aktiiviseksi olemassaolevan varmenteen päällä ja valitsemalla Aseta oletukseksi.

Palkanlaskentaohjelma käyttää Tulorekisterin ilmoituksien lähettämisessä oletusvarmenteeksi merkittyä, ellei yrityksen  Palkanlaskennan Ohjaustiedoissa ole erikseen valittu varmennetta, jota halutaan kyseisen yrityksen palkkatietoilmoituksia lähetettäessä käytettävän.