Laskun manuaalinen hyväksyntä


Laskujen hyväksyntä eli ostolaskujen asiatarkastus suositellaan otettavaksi käyttöön, jos laskut tulevat sähköisesti sanomanvälityspalvelun kautta tai jos toinen henkilö kirjaa ostolaskut ja toinen tarkastaa.

Joissakin tapauksissa Laskun hyväksyntä -ominaisuuden käyttö riittää. Yhteiskäyttötilanteissa ja automaattitiliöinnin myötä voi olla tarpeellista myös merkitä laskukohtaisesti, että laskun tiliöinti on tarkastettu ennen kirjanpitosiirtoa, jottei kaikkien kirjanpitoon siirrettyjen laskujen tiliöintejä tarvita tarkastaa kirjanpidossa. Lue Tiliöinnin tarkastuksesta lisää tästä.

 

Laskujen hyväksyntä -ominaisuuden käyttöönotto

Manuaalinen hyväksyntä ja tiliöinnin tarkastus otetaan käyttöön ostoreskontran Ohjaustiedoissa:

 

Kun Laskujen hyväksyntä on valittuna, uudet ostolaskut ovat Kesken-tilassa kunnes ne on hyväksytty.  Kesken-vaiheessa olevia ostolaskuja ei voi valita maksuaineistoon eikä siirtää kirjanpitoon.

Laskun hyväksyminen

Hyväksyntä tehdään laskuikkunan Hyväksy-painikkeella Hyväksy-valinnalla tai Talousmobiilin Ostolaskut-sovelluksessa.

Laskun hyväksymisestä tulee merkintä laskulle Hyväksyntä-kenttään. Leimassa näkyy päivämäärä, kellonaika sekä hyväksyjän nimi/käyttäjätunnus.

Hyväksynnän jälkeen laskun vaihe muuttuu Hyväksytty-tilaan. Laskun voi valita maksuaineistoon.

 

Huom! Jos sinulla on jo laskuja ostoreskontrassa ennen kuin otat tämän ominaisuuden käyttöön, niin ostoreskontrassa olemassa olevien laskujen osalta laskun hyväksyntätoimenpidettä ei tehdä. Hyväksyntä vaatimus tulee ominaisuuden käyttöönoton jälkeen lisätyille laskuille.

 

Laskun hyväksymisen peruminen

 

Jos hyväksyntä/asiatarkastus halutaan perua ennen maksamista ja palauttaa ostolasku Kesken-tilaan, käytetään Palauta-painikkeen Hyväksyntä-toimintoa tai Talousmobiilin Ostolaskut -sovelluksen Peruuta-toimintoa.

 

 

 

 

Hyväksy ja tarkasta tiliöinti samalla kertaa

Ostolaskun voi myös merkitä hyväksytyksi ja tiliöinnin tarkastetuksi samalla kertaa Hyväksy-painikkeen Hyväksy ja tarkasta tiliöinti -toiminnolla.

Laskun voi tämän jälkeen valita maksuaineistoon ja siirtää kirjanpitoon.

 

Päänäkymän suodatukset

Ostoreskontran päänäkymässä on suodattimet, joilla voidaan seuloa laskujen joukosta asiatarkastettavat/hyväksyttävät ja ne, joiden tiliöinti on tarkastamatta.